04 201 42 90

Usmeritve za preprečitev okužbe z virusom in dodatne informacije – 25. 2. 2020

Pri preprečevanju okužbe z virusom SARS-CoV-2 je tako kot pri drugih nalezljivih bolezni, ki povzročajo okužbe dihal, priporočljivo upoštevati naslednje vsakodnevne preventivne ukrepe:
Izogibamo se tesnim stiskom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni.
Ne dotikamo se oči, nosu in ust.
V primeru, da zbolimo, ostanemo doma.
Upoštevamo pravila higiene kašlja.
Redno si umivamo roke z milom in vodo.
V primeru, da voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabimo namensko razkužilo za roke. Vsebnost alkohola v razkužilu za roke naj bo najmanj 60 %. Razkužilo za roke je namenjeno samo zunanji uporabi. Sredstva za čiščenje/razkuževanje površin niso namenjena čiščenju/razkuževanju kože.
Glede na trenutno epidemiološko situacijo splošna uporaba zaščitnih mask ni potrebna.
V času povečanega pojavljanja okužb dihal se izogibamo zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko število ljudi. Poskrbimo za redno zračenje zaprtih prostorov
– Temeljne informacije o koronavirusu so na voljo na spletni strani:
https://www.nijz.si/sl/koronavirus-2019-ncov
– priporočila potnikom, ki prihajajo iz območij, v katerih je bil potrjen virus: https://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/uploaded/koronavirus_nasveti-za-potnike_1.pdf
– Ministrstvo za zdravje zagotavlja ažurne informacije glede aktualnega stanja in predstavlja osnovno vstopno točko za vse informacije glede potrebnega ravnanja.
– Ministrstvo za zunanje zadeve ažurno seznanja javnost na spletni strani in družabnih omrežij @MZZRS glede na sprejete ukrepe v sosednjih državah.
– Informacije glede izpostavljenosti posameznih držav po svetu so na voljo tudi na European Centre for Disease Prevention and Control.
– Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ažurno spremlja vse komunikacijske točke in redno posodablja informacije na svoji spletni strani ter na spletnih družbenih omrežjih MIZŠ.
V priponki si lahko preberete tudi izhodišča NIJZ:
Dostopnost